Siirry suoraan sisältöön

Laskuri: Päivittäinen energiankulutus

Päivän aikana kulutamme energiaa erilaisissa fyysisissä tehtävissä työssä ja vapaa-ajalla. Monet energiankulutuslaskurit pyytävät arvioimaan fyysisen aktiivisuuden tasosi energiankulutuksen arvioimiseksi.

Siksi voi tuntua yllättävältä, että suurin osa kaikesta vuorokauden aikana kuluttamastamme energiasta menee elintoimintojen ylläpitämiseen. Lepoenergiankulutus muodostaa suurimman osan vuorokauden energiankulutuksestamme. Päivittäinen kokonaisenergiankulutus voidaankin arvioida kehon painon avulla.

Fyysiseen aktiivisuuteen perustuvat laskurit saattavat yliarvioida energiankulutusta. Meillä on tapana yliarvioida aktiivisuustasomme sitä kysyttäessä, koska haluamme antaa itsestämme liikunnallisen vaikutelman. Elimistöllämme on myös keinonsa säästää energiaa muista toiminnoista, jos käytämme paljon energiaa liikkumiseen.

Tulokseen tulee suhtautua varauksella, koska saman painoisilla ihmisillä on yksilöllisiä eroja energiankulutuksessa. Tulosta ei siis tule käyttää ohjeistuksena päivittäisestä energiantarpeesta.

Lähteet

Pontzer (2022). Burn. The misunderstood science of metabolism. Penguin Random House, UK, sivu 110.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *