Siirry suoraan sisältöön

Helteinen sää voi sekoittaa sykemittarin

Sykemittari voi huomauttaa puutteellisesta palautumisesta tai alentuneesta kuntotasosta, vaikka todellisia muutoksia harjoittelussa tai kunnossa ei olisikaan tapahtunut. Syynä voi olla pitkään jatkunut hellejakso, joka kuormittaa verenkiertoelimistöä ja nostaa sykettä verrattuna normaaliin tasoon.

Monet urheilukellot, aktiivisuusmittarit ja hyvinvointisovellukset antavat palautetta mittaustuloksista suhteessa aiempiin tuloksiisi. Mittarit kertovat palautteessaan, millainen kuntotasosi, palautumisesi tai unesi oli viimeisimmässä mittauksessa verrattuna pitkän ajan keskiarvoon.

Tekijöitä, jotka vaikuttavat mittaustuloksiin mutta eivät ole kiinnostuksen kohteena, kutsutaan sekoittaviksi tekijöiksi. Sekoittavat tekijät voivat olla ihmisestä, teknologiasta tai ympäristöstä johtuvia.

Omatoimimittauksissa olosuhteita ei aina voi vakioida

Kuntotestausasemilla ja tutkimuslaboratorioissa sekoittavien tekijöiden vaikutusta voidaan pienentää testattavan oheistuksella, mittarien kalibroinnilla ja olosuhteiden vakioinnilla. Jokapäiväisessä elämässä mukana kulkevilla laitteilla mitataan kuitenkin jatkuvasti, ja siksi kaikkia mittauksiin vaikuttavia tekijöitä ei pystytä vakioimaan.

Kesän pitkinä hellejaksoina liikkujan ympäristön lämpötila on tavallista korkeampi ulkona ja usein myös sisällä. Ympäristön lämpötilalla voi olla useita vaikutuksia mittareiden antamiin tuloksiin ja tuloksista annettavaan palautteeseen. Siksi mittarin käyttäjän on hyvä huomioida tavanomaisesta poikkeavien olosuhteiden, kuten ympäristön lämpötilan mahdollinen vaikutus mittaustuloksiin.

Syke on erityisen herkkä reagoimaan ympäristön lämpötilaan, koska verenkiertoelimistö tekee helteellä ylimääräistä työtä kehon normaalin lämpötilan ylläpitämiseksi. Sydämen syke on siksi helteisellä lenkillä korkeampi kuin normaalisti.

Ainakin näihin mittaustuloksiin helteinen sää voi vaikuttaa:

1.    Liikunnan intensiteetti ja harjoittelualueet

Sykettä käytetään yleisesti liikunnan intensiteetin arvioimiseen. Liikkumista ja harjoittelua myös luokitellaan eri intensiteettialueisiin sykkeen perusteella. Koska syke on korkeampi helteellä, peruskestävyysharjoitukseksi tarkoitettu lenkki saattaa helpommin ajautua vauhtikestävyyden puolelle.

2.    Kestävyyskuntotestin tulos

Monet mittarit tekevät arvioita kestävyyskunnon tasosta ja muutoksista. Kuntoarvio perustuu yleensä siihen, kuinka korkealle syke nousee suhteessa liikunnan vaativuuteen, esimerkiksi juoksunopeuteen. Korkeampi syke viittaa heikompaan kuntotasoon, ja siksi lämpötilan sykettä nostava vaikutus madaltaa kuntoarviota.

Myös levossa lämmön poistoa kehosta on tehostettava, joten leposykekin voi olla helteellä normaalia korkeampi. Siten myös leposykkeeseen perustuvat kuntoarviot voivat tuottaa tavallista heikompia tuloksia.

3.    Palautumisindikaattorit

Sykemittari voi arvioida liikkujan palautumista esimerkiksi leposykkeen, yösykkeen tai sykevälivaihtelun avulla. Näihin kaikkiin tavallista lämpimämpi sää voi vaikuttaa. Jos syke on helteen takia korkeampi ja sykevälivaihtelu vähäisempää, mittari saattaa arvioida liikkujan palautumisen puutteelliseksi, vaikka kuormituksessa ei olisi tapahtunut erityisiä muutoksia.

4.    Liikunnan energiankulutus

Sykemittausta käytetään liikeanturin ohella yleisesti liikunnan aiheuttaman energiankulutuksen arvioinnissa, koska sykkeen ja energiankulutuksen välillä on suora yhteys. Se tarkoittaa, että kun liikunnan aikainen energiankulutus nousee, myös syke nousee.

Helteellä syke voi kuitenkin nousta enemmän kuin energiankulutus edellyttäisi, koska lämmön poistaminen kehosta aiheuttaa sydämelle lisätyötä. Siten sykkeen avulla arvioitu energiankulutus saatetaan helteellä yliarvioida.

Pitkät hellejaksot voivat sekoittaa tulosten tulkintaa

Yleensä mittaustuloksista lasketaan pitkän ajan keskiarvoja, jolloin yksittäiset ympäristön lämpötilasta johtuvat virheet peittyvät muuhun päivittäiseen vaihteluun. Pitkinä hellejaksoina kuitenkin esimerkiksi kuntoarvio tai palautumisen indikaattorit saattavat olla pidemmän aikaa miinuksella, vaikka kuntotasossa tai harjoittelussa ei olisikaan tapahtunut todellista muutosta.

Oletko sinä huomannut epätavallisia muutoksia mittaustuloksissasi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *